Gasbrander

Een gasbrander is eigenlijk een robuuste gasaansteker. Deze robuuste soort aansteker kan gebruikt worden voor veel verschillende doeleinden. Voorbeelden van toepassingen van een gasbrander zijn het aansteken van kaarsen, het aansteken van vuurwerk of het aansteken van andere (hobby gerelateerde) lonten. Gasbranders zijn te verkrijgen in verschillende soorten en maten, maar ze zijn vrijwel altijd groter dan ‘normale’ aanstekers. Dit zodat ze lekker in de hand liggen en daardoor handig in gebruik zijn. Sommige gasbranders beschikken over een gastank, die verwisseld kan worden wanneer deze leeg is. De grootte van de gastank in de gasbrander is erg bepalend voor de grootte van de gasbrander zelf. Er zijn bijvoorbeeld crème brûlée branders te verkrijgen met relatief grote gastanks erin, die ervoor zorgen dat zo’n gasbrander wat langer meegaat. Het bijvullen of opnieuw vullen van een gasbrander kan, afhankelijk van het type gasbrander, door de gastank te vervangen of door de gasbrander bij te vullen met aanstekergas.

Verschillen tussen gasbranders en ‘normale’ aanstekers

Een groot verschil tussen gasbranders en ‘normale’ aanstekers is het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Aanstekers worden vaak grotendeels van plastic gemaakt. Bij gasbranders is dat niet het geval, deze worden vaak gemaakt van metalen onderdelen. Dit is niet zonder reden, de vlam die uit een gasbrander komt is vele malen sterker dan die uit een normale aansteker. Wanneer een gasbrander van plastic gemaakt zou worden, zou dit smelten en dat is vanzelfsprekend niet de bedoeling. Daarnaast levert het gebruiken van metalen onderdelen voor gasbranders nog een voordeel op. Wanneer een gasbrander bijvoorbeeld valt zal deze niet zo snel kapot gaan, door de stevigheid van het materiaal. Een gasbrander kan dan ook beter tegen een stootje dan een normale aansteker. De vlam van een gasbrander is sterker, doordat deze heter is en het gas beter benut wordt. Het uitblazen van de vlam van een gasbrander is eigenlijk onmogelijk. Dit heeft als voordeel dat bijvoorbeeld vuurwerk ook bij een stevige wind aangestoken kan worden.

Verschillende gebruiksmogelijkheden

Gasbranders kunnen voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Gasbranders met een relatief kleine vlam kunnen gebruikt worden voor het aansteken van sigaretten en sigaren. Gasbranders die een wat grotere vlam generen zijn zeer geschikt voor het aansteken van lonten van bijvoorbeeld kaarsen en vuurwerk. Gemiddeld gaat een kaars drie keer sneller aan dankzij een gasbrander (vergeleken met een normale aansteker). Een andere gebruiksmogelijkheid van een gasbrander, waar men misschien niet als eerste aan denkt, is het bestrijden van onkruid met behulp van een gasbrander.

Wil je ook graag een gasbrander kopen, dat kan hier:
http://www.dutch-pyro.nl/aanstekers/